Mürettebat Eylül ayında Dünya’ya dönmek için ISS’de mahsur kaldı: Rusya

Mürettebat Eylül ayında Dünya’ya dönmek için ISS’de mahsur kaldı: Rusya


Kredi: Pixabay/CC0 Public Domain

Rusya’nın uzay ajansı Salı günü, hasarlı bir kapsül nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonunda mahsur kalan mürettebatın, yörüngeye ilk fırlatıldıktan bir yıl sonra, Eylül ayında Dünya’ya dönmesinin beklendiğini söyledi.

Rus kozmonotlar Dmitry Petelin ve Sergei Prokopyev ve NASA astronotu Frank Rubio, Eylül 2022’de bir Soyuz MS-22 kapsülüyle ISS’ye uçtu.

Aynı uzay aracıyla evlerine dönmeleri planlanıyordu, ancak ABD ve Rus uzay yetkililerinin küçük bir uzay kayası olduğuna inandıkları bir şey tarafından vurulduktan sonra Aralık ortasında soğutma sıvısı sızdırmaya başladı.

Rusya, 24 Şubat’ta bir Soyuz MS-23 kurtarma gemisi göndermeyi planlıyor.

Sızıntıdan önce, üçlünün 28 Mart 2023’te Dünya’ya dönmesi gerekiyordu.

Ancak Salı günü, Rusya’nın Roscosmos uzay ajansı yaptığı açıklamada, dönüşlerinin “şu anda Eylül 2023’te Soyuz MS-23’te gerçekleşmesi planlanıyor” dedi.

Roscosmos, uzayda kalma süresinin – normalde altı ay süren ISS misyonları – mürettebat için herhangi bir sağlık riski oluşturmadığını ve görevlerinin uzayacağı haberini “olumlu” aldıklarını sözlerine ekledi.

2021’de Rus Pyotr Dubrov ve ABD’li Mark Vande’nin de görevleri uzatıldıktan sonra ISS’de bir yıl geçirdikleri belirtildi.

Kurtarma Soyuz kapsülünün fırlatılması, başka bir geminin -UUİ’ye yanaşan bir Rus tedarik gemisi olan Progress MS-21- soğutma sıvısı sızdırarak endişe yaratmasının ardından bu ayın başlarında ertelendi.

Salı günü Roscosmos, radyatör ve güneş panelleri de dahil olmak üzere kapsülün dış yüzeyinde delikler gösteren fotoğraf ve videolara dayanarak, belirli bir sızıntının “dış etkiden” kaynaklandığını söyledi.

Uzay, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırısının başlamasından ve ardından Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarından bu yana Moskova ile Washington arasında ender bir işbirliği alanı olarak kaldı.

ISS, Soğuk Savaş “Uzay Yarışı”nın ardından ABD-Rusya işbirliğinin arttığı bir dönemde 1998 yılında fırlatıldı.

Rusya, 1960’lardan beri astronotları uzaya taşımak için yaşlanan ancak güvenilir Soyuz kapsüllerini kullanıyor.

Ancak son yıllarda Rusya’nın uzay programı, uyduların ve araçların kaybına yol açan bir dizi sorunla kuşatıldı.

© 2023 AFP

Alıntı: Mürettebat, Eylül ayında Dünya’ya dönmek için ISS’de mahsur kaldı: Rusya (2023, 21 Şubat), https://phys.org/news/2023-02-crew-stuck-iss-earth-september.html adresinden 21 Şubat 2023 tarihinde alındı.

Bu belge telif haklarına tabidir. Kişisel çalışma veya araştırma amaçlı adil ticaret dışında, yazılı izin olmaksızın hiçbir bölüm çoğaltılamaz. İçerik sadece bilgilendirme amaçlıdır.



uzay-1