Shorts gelir paylaşımı 1 Şubat’ta başlarken YouTube yeni İş Ortağı Programı şartlarını kullanıma sunuyor

Shorts gelir paylaşımı 1 Şubat’ta başlarken YouTube yeni İş Ortağı Programı şartlarını kullanıma sunuyor


YouTube, reklam gelirini Shorts içerik oluşturucularıyla paylaşmaya 1 Şubat’tan itibaren başlayacak. meydana çıkarmak Pazartesi gününde. Yaklaşan değişikliğe hazırlanmak için YouTube, YouTube İş Ortağı Programı’ndaki tüm içerik üreticiler için yeni şartlar sunmaya başlıyor. İçerik oluşturucuların programda kalabilmeleri için yeni şartları 10 Temmuz’a kadar kabul etmeleri gerekiyor.

YouTube’un İş Ortağı Programındaki büyük değişiklik, içerik oluşturucuların Shorts Feed’deki videolar arasında görüntülenen reklamlardan para kazanmasına olanak tanıyacak. Yeni gelir paylaşım modeli, YouTube Shorts Fonu’nun yerini alacak olsa da şirket, Shorts Fonu alıcılarının çoğunluğunun yeni Shorts gelir paylaşım modeliyle daha fazla kazanmasını beklediğini söylüyor. Daha önce duyurulduğu gibi içerik oluşturucular, Shorts’a özel 1.000 abone ve 90 gün içinde 10 milyon Shorts görüntüleme eşiğini karşıladıkları takdirde programa başvurabilirler.

Yeni şartların bir parçası olarak içerik üreticilerin belirli para kazanma modüllerini kabul etmesi gerekiyor. İlk modüle “İzleme Sayfasından Para Kazanma Modülü” adı verilir ve içerik oluşturucuların uzun biçimli videolarında ve YouTube Premium’da sunulan reklamlardan para kazanmalarına olanak tanır. Bir sonraki modül “Shorts Para Kazanma Modülü” olarak adlandırılır ve Shorts Feed’indeki Shorts ile YouTube Premium arasında oynayan reklamlardan para kazanmanıza olanak tanır. Son modül “Ticari Ürün Eki” olarak adlandırılır ve Kanal Üyelikleri ve Süperler gibi özellikler içindir.

YouTube, içerik oluşturucuların platformda tam kazanç potansiyellerini ortaya çıkarmak için tüm modülleri kabul etmelerini önerir. Shorts yapan ve yeni Shorts Para Kazanma Modülünü kabul eden içerik oluşturucular, gelecek aydan itibaren Shorts görüntülemelerinde Shorts reklamlarından elde ettikleri geliri paylaşmaya hak kazanacak.

Shorts gelir paylaşımının tam olarak nasıl işleyeceğine gelince, müzik lisanslaması nedeniyle bu biraz karmaşık. Her ay Shorts videoları arasında görünen reklamlardan elde edilen gelir toplanacak ve para kazanan Shorts içerik oluşturucularını ödüllendirmek ve müzik lisanslama maliyetlerini karşılamak için kullanılacak. Toplam gelirin bir kısmı, izlenen tüm Kısa Filmlerdeki görüntülemelere ve müzik kullanımına göre içerik oluşturucu havuzuna tahsis edilecektir. Bir içerik oluşturucu, müziksiz bir Kısa Film yüklerse, izlenmeleriyle ilişkili tüm gelir içerik oluşturucu havuzuna aktarılır. Bir içerik oluşturucu müzik içeren bir Kısa Film yüklerse izlenme sayısına dayalı gelir, kullanılan parça sayısına göre İçerik Oluşturucu Havuzu ve müzik ortakları arasında paylaştırılır.

Ardından, içerik oluşturucu havuzu içerik oluşturuculara tahsis edilir. YouTube, kısa içeriklerden para kazanan içerik oluşturuculara, İçerik Oluşturucu Havuzundaki toplam Kısa içerik görüntülemelerindeki paylarına göre gelir tahsis edeceğini açıklıyor. Bir içerik oluşturucu, para kazanan içerik oluşturucular tarafından yüklenen tüm Kısa Videolardan %5 oranında uygun izlenme elde ederse, içerik oluşturucu havuzundaki gelirin %5’i kendisine tahsis edilir. İçerik oluşturucular, tahsis edilen Shorts gelirlerinin %45’ini elinde tutacak. Örneğin, bir içerik oluşturucuya içerik oluşturucu havuzundan 1.000 ABD Doları tahsis edilirse, kendisine 450 ABD Doları ödenecektir.

Orijinal olmayan Kısa Videoların gelir paylaşımı için uygun olmadığını belirtmekte fayda var. Orijinal olmayan Kısa Filmler, filmlerden veya TV şovlarından düzenlenmemiş klipler, YouTube’daki veya başka bir platformdaki diğer içerik oluşturuculardan yeniden yüklenen içerikler veya orijinal içerik eklenmemiş derlemeler içerir. Otomatik tıklamalar veya kaydırma botları gibi yapay veya sahte görüntülemeler alan kısa videolar da gelir paylaşımı için uygun değildir.

Yaklaşan bu değişikliklerle YouTube Shorts, TikTok’un en büyük rakibi olmaya hazırlanıyor. İçerik oluşturucular YouTube Shorts aracılığıyla TikTok’tan daha fazla para kazanabiliyorsa, YouTube platformu için orijinal içerik oluşturmaya teşvik edilirler. Şimdiye kadar hiçbir kısa video platformu reklam gelirinin nasıl paylaşılacağını tam olarak çözemedi, bu da Shorts’a rekabette kayda değer bir avantaj sağlıyor.



genel-24