Yapay zeka biyoteknolojiyi yaygınlaştırırken, yatırımcılar 2023’te ne arıyor?

Yapay zeka biyoteknolojiyi yaygınlaştırırken, yatırımcılar 2023’te ne arıyor?


Silikon Vadisi hukuk firması Cooley son zamanlarda bildirildi “2022’nin 3. çeyreği için 298 ifşa edilebilir risk sermayesi finansmanını ele aldı ve bu, 8,1 milyar dolarlık yatırılmış sermayeyi temsil ediyor, her iki ölçüm için de düşüş eğilimini sürdürüyor ve her ikisi için de 2019’un 4. çeyreğinden bu yana en düşük seviyeyi temsil ediyor.”

Firma, yaşam bilimleri şirketlerinin finansmanı için anlaşma hacmi, dolar hacmi ve anlaşma boyutunun da 2022 ve 2021’in 2. çeyreğine kıyasla 2022’nin 3. çeyreğinde düşmeye devam ettiğini söyledi.

Yine de, Kasım aynı zamanda ABD bankası JP Morgan’ın sağlık risk sermayesi uygulamasının lansmanıuzayda erken ila büyüme aşamasındaki şirketlere yatırım yapacak.

JP Morgan’ın duyurusu, B Capital’in genel ortağı ve sağlık hizmetleri başkanı Robert Mittendorff MD’nin sözleriyle, “faiz oranları yükseldikçe ve yakın vadeli kalkınmaya odaklanma daha uzun vadedeki vaadi ağır bastıkça, kamu pazarındaki biyoteknikler önemli ölçüde düştü – dönem sonuçları ve onaylar.”

Mittendorff bu şekilde hisseden yalnız değil. Kısa bir süre önce anket yaptığımız altı aktif biyoteknoloji yatırımcısı, makro ortamın biyoteknolojide anlaşma akışı, değerlemeler ve birleşme ve satın almalar üzerinde kesinlikle büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

Bu, özel biyoteknolojileri nerede bırakıyor? Mittendorff, bu alandaki girişimlerin “varlıklarının yeniden önceliklendirilmesini düşündüklerini, ikinci veya üçüncü varlıkları stratejiklerle ortak olup olmayacağına karar verdiklerini ve kaynak yaratma hedeflerine ulaşmak için dilimlenmiş finansmandaki yapıyı değerlendirdiklerini” söylüyor.

Ancak Lux Capital müdürü Shaq Vayda, Big Pharma’nın M&A iştahının insanların beklediği kadar güçlü olmadığını söyledi.

“Daha geniş sermaye piyasaları, çöken değerlemeler nedeniyle en iyi ilaç şirketlerinden yüksek derecede satın alma iştahı beklerken, uygulamada, sonraki aşama programları için ortaklıklar artı telif anlaşmalarını ve erken aşama katılımı için bir araç olarak kurumsal VC’yi tercih ettikleri görülüyor. ”

Bu, başkalarının bakmadığı fırsatları yakalayan risk sermayedarları için mutlaka kötü bir haber değil. Örneğin Mittendorf, kendisinin ve B Capital meslektaşlarının “piyasa duyarlılığını aşırı derecede olumsuz gördüklerini” belirtti.

Biyoteknoloji VC’lerinin gördüğü fırsatlar arasında, bir AI bileşeninin dahil olması giderek daha yaygın hale geliyor. Decisive Point sağlık ve insan performansı müdürü James Coates, TechCrunch’a “Yapay zekanın satış konuşmalarında her yerde bulunması çarpıcı,” dedi.

Conviction’ın kurucusu Sarah Guo, AI’nın uyuşturucu keşfine dahil olduğunu zaten duymuş olabilirsiniz, ancak dahası da var, dedi.

“Geçtiğimiz birkaç yıl içinde yapay zeka modellerinde protein katlama ve kenetlenme – önemli bilimsel problemler – için inanılmaz ilerlemeler gördük. Ancak ticari tarafa baktığımızda, teşhis, teletıp, klinik deneyler, hasta katılımı ve klinisyen karar desteğinden gelir döngüsüne kadar sağlık hizmetlerinde etkinlik ve verimliliği artırmak için daha zengin veri kullanımı ve daha akıllı yazılım iş akışları için fırsatlar da var. yönetimi ve talep işleme” dedi.

Bununla birlikte, yatırımcılar durum tespiti konusunda önceki yıllara göre daha titiz davranıyorlar ve bunun tek nedeni Theranos değil. Örneğin, Elaia Partners’ın ortağı Franck Lescure, firmasının “proje ne olursa olsun, eskiden yalnızca ‘olsa iyi olurdu’ olan iklim ve çevre sorunlarıyla ilgili endişelerde katlanarak bir artış gördüğünü” söyledi.

Diğer eğilimlerin yanı sıra, kötüleşen ABD-Çin ilişkilerinin etkisi yatırımcıların zihninde. Humboldt Fonu genel ortağı Francisco Dopazo, “CFIUS’un katıldığımız bazı anlaşmaları etkilediğini zaten gördük” dedi.

Dopazo, ABD’nin Çin’e yönelik yaptırımlarının biyoteknolojiyi de kapsayacak şekilde genişletilmesi durumunda, “etki, finansman (örneğin, şirketler güçlü ve stratejik Çin sermayesinden yararlanamayacak) ve ölçeklendirmeden (örneğin, gelişmiş CRO’lara daha zor erişim) iş geliştirme ve ticarileştirme (örneğin, iş geliştirme anlaşmaları için daha az seçenek). Açıkça bir bütün olarak sektör üzerinde kısa vadeli/orta vadeli olumsuz bir etki.”

Yatırımcıların ABD yaptırımlarının Çin üzerindeki etkileri hakkında nasıl düşündükleri, yeni başlayanların devlet kurumlarından sermaye alırken neleri dikkate alması gerektiği, bu yatırımcılara nasıl satış yapılacağı ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için anketin tamamını buradan okuyun.



genel-24