ABD’ye Medya Kuruluşları Tarafından Wikileaks Kurucusu Julian Assange’ın Yargılanmasına Son Verilmesi Çağrısı

ABD’ye Medya Kuruluşları Tarafından Wikileaks Kurucusu Julian Assange’ın Yargılanmasına Son Verilmesi Çağrısı


WikiLeaks’in kurucusuyla işbirliği yapan ABD ve Avrupa’nın önde gelen medya kuruluşları Pazartesi günü basın özgürlüğü endişelerini gerekçe göstererek, ABD’nin Julian Assange hakkındaki kovuşturmaya son vermesi gerektiğini söyledi.

Guardian, New York Times, Le Monde, Der Spiegel ve El País’in editörleri ve yayıncıları açık bir mektupta, “Bu iddianame tehlikeli bir emsal teşkil ediyor ve Amerika’nın İlk Değişikliğini ve basın özgürlüğünü baltalamakla tehdit ediyor.”

Assange, ABD yetkilileri tarafından WikiLeaks’in gizli ABD askeri kayıtlarını ve diplomatik yazışmaları ifşa etmesiyle ilgili casusluk suçlaması da dahil olmak üzere 18 farklı suçtan aranıyor. Destekçileri, Afganistan ve Irak’taki çatışmalar da dahil olmak üzere ABD’nin yanlışlarını ifşa ettiği için kurban edilen düzen karşıtı bir kahraman olduğunu söylüyor.

Pazartesi günü, bu medya kuruluşlarının sözde “Cablegate” sızıntısında Assange tarafından elde edilen 250.000’den fazla belgeden alıntılar yayınlamak için işbirliği yapmalarının üzerinden on iki yıl geçti.

Materyal, o zamanki Amerikan askeri Chelsea Manning tarafından WikiLeaks’e sızdırıldı ve dünya çapında ABD diplomasisinin iç işleyişini ortaya çıkardı. Mektupta, belgelerin “yolsuzluk, diplomatik skandallar ve uluslararası ölçekte casusluk meselelerini” ortaya çıkardığı belirtildi.

Ağustos ayında bir grup gazeteci ve avukat, CIA ve onun eski direktörü Mike Pompeo’ya, Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde kaldığı süre boyunca Assange’ı ziyaret ettiklerinde istihbarat teşkilatının onlar hakkında casusluk yaptığı iddiasıyla dava açtı.

Assange, kefalet koşullarını ihlal ettiği için 2019’da dışarı sürüklenip hapse atılmadan önce yedi yıl büyükelçilikte kaldı. İade davası kararlaştırılana kadar Londra’da cezaevinde kaldı. ABD’ye iade edilirse, bir Amerikan maksimum güvenlik hapishanesinde 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Hukuk ekibi, on yıldan fazla süredir devam eden bir hukuk savaşında iadesini engellemek için Londra’daki Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Medya kuruluşları Pazartesi günkü mektuplarında, “Yayıncılık suç değildir.”

© Thomson Reuters 2022


Ortaklık bağlantıları otomatik olarak oluşturulabilir – ayrıntılar için etik beyanımıza bakın.



genel-8