ZD Tech: Meta, Twitter; teknoloji devleri neden toplu halde işten çıkarılıyor?

ZD Tech: Meta, Twitter;  teknoloji devleri neden toplu halde işten çıkarılıyor?


Herkese merhaba ve ZDNet’in günlük editoryal podcast’i ZDTech’e hoş geldiniz. ben Guillaume Serisi ve bugün sana açıklıyorum Teknoloji şirketleri neden işçileri toplu olarak işten çıkarmaya başlıyor?

Bu, 2022 yılının sonundaki büyük teknoloji trendlerinden biri. Facebook, WhatsApp veya Instagram yayıncısı Meta, bu hafta büyük çaplı işten çıkarmalar yapmalı.

Twitter geçen hafta Elon Musk’ın şirketi devralmasının ardından 7.500 çalışanının yarısını işten çıkardı.

Facebook 18 yıllık tarihinde hiç büyük bir işten çıkarma yapmadı

Peki bu yeni trend neden ve hepsinden önemlisi sektördeki küçük büyük tüm firmaları etkileyecek. Meta’da, Wall Street Journal’dan bir makale, birkaç bin çalışanın bu Çarşamba günü ayrılacakları konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyor. Meta’nın geçen Eylül ayında 87.000 çalışanı vardı. Bu küçük bir olay değil. Çünkü bu yıla kadar adı Facebook olan Meta, 18 yıllık mevcudiyetinde hiç büyük bir işten çıkarma yapmadı.

Mark Zuckerberg geçen Haziran ayında bir şirket toplantısında çalışanlara “Gerçekte, muhtemelen şirkette orada olmaması gereken birçok insan var” dedi. Peki neden ?

Düşük finansal performansla bağlantılı bütçe kısıtlamaları, şu anda doğrudan Meta’nın maaş bordrosu üzerinde ağırlık oluşturuyor gibi görünüyor. Meta’nın hissesi bu yıl %70’ten fazla düştü. Meta, önümüzdeki aylarda giderlerini en az %10 oranında azaltmayı planlıyor ve bunun grup çalışanlarının sırtında yapılması gerekiyor gibi görünüyor.

Twitter 7.500 çalışanının yarısını işten çıkarıyor

Ancak Meta, çevrimiçi ürünlerin tüketimindeki patlamayla başa çıkmak için Covid 19 salgını sırasında da çok sayıda işe alım yaptı. Şirket, 2020’den bu yana mevcut iş gücünün neredeyse yarısı olan 43.000 kişiyi işe aldı ve bu, TikTok’tan başlayarak rekabetin hiç bu kadar diş göstermediği bir bağlamda.

Son olarak, Meta’nın maliyet patlaması, metaverse programından kaynaklanmaktadır. 15 milyar dolar zaten yutuldu. Bu yatırımlar devam edecek, ancak yatırım getirisi çoktan gecikmiş durumda. Ve bu arada, maaş bordrosunu yağdan arındırmalıyız.

Geçen hafta Twitter, 7.500 çalışanının yarısını işten çıkardı. Aynı zamanda, şirket ofislerini geçici olarak kapattı.

Stripe ve Lyft, geniş çaplı işten çıkarmaları duyurdu

Burada hem iş modeli değişikliği hem de yeni bir iş stratejisi var. Elon Musk, şirketi satın almak için 13 milyar dolar borç aldı ve ücretsiz, reklam tabanlı bir modelden abonelik tabanlı, ücretli bir modele geçmek istiyor.

Ancak 3.500’den fazla işten çıkarma ile ayrıntılara girmiyoruz. Bugün, şirketin işini kaybetmiş düzinelerce çalışanla iletişime geçtiğini ve geri dönmelerini istediğini öğreniyoruz. Evet, onlar kovulacaktı… yanlışlıkla.

Yine de işten çıkarma hareketi sadece Meta ve Twitter’ı etkilemiyor. Geçen Perşembe, iki Silikon Vadisi şirketi, Stripe ve Lyft, Amazon’un ofislerinde işe alımları dondurduğu için kapsamlı işten çıkarmalar bildirdi.



genel-15