Google’ın Pixel Watch’ı Apple Watch’a Android alternatifi mi?

Google’ın Pixel Watch’ı Apple Watch’a Android alternatifi mi?


Google uzun yıllar akıllı saatlerin yazılımlarıyla ilgilendi ve donanımı Motorola, Fossil veya Samsung gibi ortaklara bıraktı. Ancak şimdi Google, Pixel Watch ile yüzüğe adım atıyor.

İlk Apple Watch, Eylül 2014’te piyasaya çıktı ve hızla bugüne kadar satış listesinin zirvesine yükseldi. Ancak 2014 aynı zamanda Google’ın o zamanlar hala Android Wear adı altında akıllı saatler için bir işletim sisteminin ilk sürümünü sunduğu yıldır. Ancak sekiz yıl sonra şirket ilk kez kendi akıllı saatini sunuyor. Ancak Pixel Watch, Apple Watch ile rekabet edebilir mi?

Yıllarca akıllı saatleri başkalarına bırakmak

Şanslarını Google yazılımıyla deneyen bilgisayar saati üreticilerinin listesi uzundur. Asus’tan Fossil’e, Motorola ve HTC’den Samsung ve Huawei’ye kadar uzanır. Ancak Apple Watch’ın zaferini kimse durduramadı. Google, bunca yıldır tek bir akıllı saat bile üretmedi. Ancak ilk Google Pixel Watch, Ekim ayının başından beri mevcut. Onları iki hafta boyunca günlük hayatta test ettik.

Elinizde saatle tasarım kararı verin

Google’ın ilk akıllı saatinin görünümü konusunda görüşler farklı. Pixel Watch’ın klasik yuvarlak şekli ve kavisli saat camı, İsviçreli tasarımcı Max Bill’in 1961’de Junghans için yarattığı zarif Bauhaus kol saatini andırıyor. Öte yandan diğerleri, Pixel Watch’ın sıkıcı bir tasarıma sahip olduğunu onaylıyor, çünkü tam olarak geleneksel bir kol saatine çok benziyor.

Kendi kararınızı yalnızca fotoğraflara dayandırmamalısınız, çünkü Pixel Watch’u gerçekten elinizde tuttuğunuzda çok şık ve kaliteli görünüyor.

İlk çalışma: Pixel Watch, Google’ın kendi başına piyasaya sürdüğü ilk akıllı saattir.Fotoğraf: dpa resim ittifakı

Apple Watch veya Samsung Galaxy Watch ile karşılaştırıldığında, Pixel Watch zarif. Google bunları yalnızca 41 milimetre çapında bir sürümde sunar. Bu, güçlü bir önkolu olan birinin bileğine çok küçük gelebilir.

Yuvarlak ekran, Apple Watch gibi dikdörtgen bir ekrana kıyasla bir dezavantaja sahiptir. Daha uzun mesajları okumak çok daha zordur. Ve sanal klavyede o kadar az yer var ki parmağınızla doğru harfe basmakta zorlanıyorsunuz.

Bu aynı zamanda Pixel Watch için de bir zorluk çünkü 384 x 384 piksellik yuvarlak 1,6 inç ekran da nispeten kalın siyah bir kenarlığa sahip. Google’ın çözümü: Mükemmel çalışan ses kontrolü. Ayrıca 1000 nit’lik AMOLED ekran o kadar parlak ki güneş ışığında bile saatin içeriğini net bir şekilde görebiliyorsunuz.

Koyu arka plan ekranın kenarını gizler

Google tarafından sağlanan dijital kadranların (saat yüzleri) neredeyse tamamı koyu bir arka plana sahiptir. Bir yandan bu, güç tasarrufu sağlar ve siyah ekran kenarını da gizler. “Concentric”, “Classic” ve “Pilot Bold” kadranlarının özellikle başarılı olduğunu gördük. Her saat yüzü birçok özelleştirme seçeneği sunar.

Örneğin “Klasik” ile Arap rakamları, Romen rakamları veya boş tireler arasında seçim yapabilirsiniz. Ayrıca mevcut hava durumu, atılan adım sayısı veya saatin pil seviyesi gibi dört komplikasyondan her birinin neyi göstereceğini de belirleyebilirsiniz. Ayrıca her kadranın vurgu rengini tercihlerinize göre özelleştirebilirsiniz.

Resmi seçim
Resmi seçim: Seçilebilir dijital kadranların neredeyse tamamı karanlık bir arka plana sahiptir. Bu, güç tasarrufu sağlar ve siyah ekran kenarını gizler.Fotoğraf: dpa resim ittifakı

Saatin tepesi, kaydırma tekerleği ve ana sayfa düğmesi görevi görür. Ayrıca, örneğin süpermarket kasasında cebinizde bir cüzdan veya akıllı telefon olmadan ödeme yapabilmek için Google Pay’i de arayabilirsiniz. Bununla birlikte, Android akıllı telefonlarda iyi çalışmasına rağmen, PayPal’ın akıllı saatlerde Google Cüzdan’da kullanılması desteklenmez.

Ayrıca tepenin üzerinde, en son kullanılan uygulamaları ekrana getirmek için kullanabileceğiniz bir donanım düğmesi vardır. Uzun bir basış, saati sesli komut almaya hazırlar. Çalışma konsepti tutarlıdır ve günlük kullanımda iyi çalışır.

Turbo ile yaşlı çip

Teknik veri sayfasını okurken, Google’ın Pixel Watch Exynos 9110’un içinde Samsung’dan oldukça eski bir sistem yongası kullandığı dikkat çekiyor. Dört yıl önce tanıtıldı ve Samsung Galaxy Watch 2018’in ilk neslinde zaten kullanılıyordu. Qualcomm’dan Snapdragon W5+ Gen 1 gibi mevcut sistem yongalarına ayak uyduramaz.

Ancak, Google hileler çantasına uzandı ve eski çipe bir yardımcı işlemci (Cortex-M33) sağladı. Sonuç harika. Her şey hızlı ve sorunsuz çalışıyor, hiçbir şey takılmıyor veya sallanmıyor. İki gigabayt (GB) çalışma belleği (RAM) de eskiyen ana çipe rağmen iyi performansa katkıda bulunmalıdır. Uygulamalar ve veriler için 32 GB yığın depolama alanı da cömerttir.

Normal Apple Watch’ta olduğu gibi Pixel Watch’ın pili de iyi bir gün dayanıyor ancak tek seferde üç güne kadar kullanılabilen Apple Watch Ultra’nın çalışma sürelerine yaklaşmıyor. Sporcular için en iyi özel akıllı saatler zaten farklı bir ligde. Garmin Epix 2, altı gün boyunca her zaman açık olan bir ekrana sahiptir.

Fitness uzmanı Fitbit’in izleyicilerinden ve akıllı saatlerinden bir dizi işlev Pixel Watch’a dahil edildi. Google şirketi 2021’de satın aldı. Fitbit teknik bilgisi ile akıllı saat, başlangıçtan itibaren 40 antrenman türünü ve sporu destekleyebilir. Ancak bir Fitbit akıllı saatle yapılan karşılaştırma testinde aynı antrenman sonuçları gösterilmedi. Fitbit hizmetleri de doğrudan Pixel Watch’a entegre edilmemiştir, ancak yalnızca önceden yüklenmiş uygulamalar olarak mevcuttur. Bazı nedenlerden dolayı, akıllı saatte Google’ın kendi Fit uygulaması da kullanılabilir. Ancak veriler Fit ve Fitbit uygulaması arasında aktarılmaz.

Bilekte antrenman partneri
Bilekte antrenman partneri: Saat, kullanıcısını birçok spor dalında desteklemek için tasarlanmıştır.Fotoğraf: dpa resim ittifakı

Kalorilerde Fitbit Karışıklığı

Pixel Watch, Fitbit’s Sense 2’den yaklaşık yüzde 30 daha fazla kalori yaktı. İzlemenin doğru olması için aerobik, crossfit veya koşu gibi sporların manuel olarak başlatılması ve durdurulması gerekir. Jogging yaparken, Pixel Watch ve Sense 2 kat edilen mesafe hakkında aynı fikirdeydi.

Pixel Watch, altı aylık bir Fitbit Premium aboneliği ile birlikte gelir: Ayda 9 avroya veya yılda 80 avroya, diğer şeylerin yanı sıra uyku tavsiyesi ve rehberli eğitim programları da alabilirsiniz. Ancak aynı zamanda günlük bir form indeksi hesaplayabilir ve kapsamlı stres analizleri yaptırabilirsiniz. Bu, Apple’ın yılda 80 avroya mal olan Fitness Plus programına benzer. Ancak Apple, Google’ın yaptığı kadar çok sayıda sağlık analizini saatlerinde bir ödeme engelinin arkasına gizlemiyor.

Fitness arkadaşlarının iki hesapla uğraşmak zorunda kalması Google’ı rahatsız ediyor. Saati ayarlamak için bir Google hesabına ihtiyacınız var. Saati spor sırasında yoğun bir şekilde kullanabilmek için ayrı bir Fitbit hesabı ve başka bir uygulamanın yüklenmesi gerekiyor.

İlk Pixel Watch, iyileştirme için yer bırakıyor

Genel olarak, Pixel Watch ile ilgili birçok şeyi beğendik. Ekran hızlı tepki verir, kalp atış hızı ölçümleri gibi sağlık verileri tam olarak kaydedilir. Birçok spor Fitbit işlevleriyle desteklenir ve buradaki sonuç tahmin edilebilir olsa bile hassas bir uyku analizi mümkün hale gelir: Erken yatmak ve geç uyumak iyidir.

Tasarım söz konusu olduğunda zevkler farklıdır: İlk bakışta akıllı saat gibi görünmeyen bir akıllı saat arayan herkes Pixel Watch ile zarif bir saat alacak. Google, bir XL sürümünün daha büyük bilekler için yararlı olup olmayacağını düşünmelidir.

Google, Pixel Watch’u rekabetçi bir fiyatla piyasaya sürmüyor: Bluetooth ve WLAN’lı sürüm 379 Euro’ya, ek bir mobil radyo seçeneğiyle 429 Euro’ya mal oluyor. Ne yazık ki, Google satış pazarını gereksiz yere kısıtlıyor: Fitbit akıllı saatler Apple’ın iPhone’ları ile birlikte oynarken, Pixel Watch yalnızca Android kampına hizmet ediyor (sürüm 8’den itibaren).



genel-25