Avrupa, Navigasyon Uydularını Alçak Dünya Yörüngesine Yerleştirecek

Avrupa, Navigasyon Uydularını Alçak Dünya Yörüngesine Yerleştirecek


SatNav uyduları, uzaydan Dünya'daki alıcılara sinyal gönderir.

SatNav uyduları, uzaydan Dünya’daki alıcılara sinyal gönderir.
illüstrasyon: ESA

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), günlük cihazlarımıza daha doğru konum verileri sağlamak amacıyla, Dünya’ya halihazırda mevcut olanlardan çok daha yakın yörüngede olacak yeni navigasyon uydularını test etmeyi planlıyor.

Şu anda, Küresel Navigasyon Uydu Sistemleri (GNSS) tipik olarak yüzeyden yaklaşık 6.300 ila 12.500 mil (10.000 ila 20.000 kilometre) yükseklikte orta Dünya yörüngelerine yerleştirilmiştir ve akıllı telefonlara, arabalara ve diğer haritalama cihazlarına konum verileri gönderir. Ancak ESA, sadece birkaç yüz mil yüksekliğinde bir navigasyon uyduları veya satnav takımyıldızı inşa etmeyi ve halihazırda var olan Galileo uydularını desteklemek için çok katmanlı bir satnav sistemini test etmeyi planlıyor. binaen ESA’ya.

ESA’nın GNSS Evolutions araştırma ve geliştirme ekibinin başkanı Lionel Ries yaptığı açıklamada, “Şimdiye kadar Galileo gibi klasik GNSS çözümü… konumlandırmamız için güvendiğimiz şeydi” dedi. “Standart GNSS tek başına gelecekteki tüm bu kullanıcı taleplerini karşılayamaz. Bunun yerine Avrupa’nın, yeni tür Konumlandırma, Navigasyon ve Zamanlama (PNT) hizmetlerini etkinleştirmek için küresel pazarda halihazırda yolda olan düşük Dünya yörüngesi (LEO) takımyıldızlarının potansiyelini araştırma fırsatını yakalaması gerekiyor.”

Uzay ajansı, teknolojiyi test etmek için en az yarım düzine uydudan oluşan bir başlangıç ​​mini takımyıldızı oluşturacak ve fırlatacak. Bu uydular, Galileo uydularına kıyasla nispeten küçük olacak ve 700 kg’a kıyasla yaklaşık 150 pound (70 kilogram) ağırlığa sahip olacaklar. Galileo İkinci Nesil uydu yük yöneticisi Roberto Prieto-Cerdeira “Bu uydular ayrıca zaman ve maliyetten tasarruf etmek için hızlı bir toplu üretim temelinde inşa edilecek – sözleşmelerin imzalanmasından yörüngedeki ilk uydulara kadar en fazla üç yıl hedefliyoruz” , açıklamada .

ESA, yerlerine yerleştiklerinde, düşük Dünya yörüngesindeki satnav’ların yörüngede bir gösterimini gerçekleştirecek. Uydular, Dünya’ya daha yakın olduklarından, sinyallerini iletirken daha az mesafe kat edecekler. Dahası, sinyaller daha güçlü olacak ve aşırı parazit nedeniyle mevcut uyduların kapsamadığı yerlere ulaşacaktır.

ESA’ya göre bugün yaklaşık 6,5 milyar uydu alıcısı var ve sektör her yıl %10 oranında büyüyor. Uzay ajansı, günümüzün navigasyon uydularının artan talebe ayak uyduramayacağını öne sürüyor.

ESA Navigasyon Direktörü Javier Benedicto-Ruiz yaptığı açıklamada, “Avrupa’nın birinci sınıf bir uzay endüstrisini sürdürmesini sağlamak ESA’nın tutkusudur ve navigasyon bugün tek en büyük aşağı yönlü uzay sektörünü oluşturmaktadır” dedi. “Durmak bir seçenek değil; bunun yerine Avrupa’nın rekabet gücünü ve ticarileşmesini teşvik etmek için yeni teknik yollar keşfetmemiz gerekiyor.”

Uzay endüstrisi, Dünya’nın alçak yörüngesinden yararlanmanın yeni yollarını buluyor, bu da bu bölgenin çok kalabalıklaştığı anlamına geliyor. Orta Dünya yörüngesinde yaklaşık 140 uydu varken, düşük Dünya yörüngesindeki 4.700 uydu var. binaen UCS Uydu Veritabanına (30 Nisan 2022’ye kadar günceldir). Uzayda çarpışma riskleri artmaya devam ettiği için, başka bir uydu takımyıldızının eklenmesi, oradaki uzay trafiği durumuna kesinlikle yardımcı olmayacaktır.

Daha: Bu Girişimin Özgür Yazılımı Uydu Çarpışmalarını Önleyebilir



genel-7