Astronomi ve Astrofizik 101: Spektrograflar ve Spektroskopi

Astronomi ve Astrofizik 101: Spektrograflar ve Spektroskopi


Kredi: ESA/Hubble, John Hutchings (Dominion Astrofizik Gözlemevi), Bruce Woodgate (GSFC/NASA/ESA), Mary Beth Kaiser (Johns Hopkins Üniversitesi), Steven Kraemer (Amerika Katolik Üniversitesi) ve STIS Ekibi

Spektrograflar ve Spektroskopi Nedir?

Spektroskopi, elektromanyetik radyasyon ve radyasyonun dalga boyunun veya frekansının bir fonksiyonu olarak madde arasındaki etkileşimden kaynaklanan elektromanyetik spektrumları ölçen ve yorumlayan genel çalışma alanıdır. Gökbilimcilerin Evreni incelemek için kullandıkları temel bir araçtır. Spektrograflar, spektroskopi yapmak için kullanılan araçlardır. Bilim adamlarına yıldızları, bulutsuları, galaksileri ve gezegenlerin atmosferlerini oluşturan malzemeleri analiz etmek için ihtiyaç duydukları verileri sağlarlar.

Sıcaklık, yoğunluk, kimyasal bileşim ve hız gibi özellikleri belirlemek için ışığı emen veya yayan herhangi bir nesneyi analiz etmek için bir spektrograf kullanılabilir. Işık bir spektrografa girdiğinde, üzerinde çalışılması için dağıtıcı bir optik eleman tarafından farklı bileşenlerine (veya dalga boylarına) bölünür. Bu element, ışığı bir gökkuşağı oluşturmak üzere dağıtan yağmur damlacıkları gibi davranır. Bu dağılan ışık daha sonra bir dedektöre odaklanır ve bir spektrum olarak görülür. Gökbilimciler, kaynakta hangi atomların ve moleküllerin bulunduğunu deşifre etmek için spektrumun modelini analiz edebilir. Bu, kaynağın çeşitli fiziksel ve kimyasal özelliklerini anlamalarına yardımcı olur. Bu şekilde, Hubble’ın görüntüleri bize bir şeyin neye benzediğini söylerken, spektrum verileri bize onun ne olduğunu ve neyden yapıldığını söyler.

Spektroskopi, gökbilimcilerin Evreni incelemek için kullandıkları temel bir araçtır. Spektrograflar, spektroskopi yapmak için kullanılan araçlardır. Bilim adamlarına yıldızları, bulutsuları, galaksileri ve gezegenlerin atmosferlerini oluşturan malzemeleri analiz etmek için ihtiyaç duydukları verileri sağlarlar.

Üzerinde iki spektrograf var[{” attribute=””>Hubble Space Telescope: the Space Telescope Imaging Spectrograph, which was installed on the telescope in 1997, and the Cosmic Origins Spectrograph, which was installed in 2009.

Spectroscopy has been the foundation of many key Hubble discoveries. For example, Hubble has recorded a black hole’s signature, and its spectroscopic observations fingerprinted the distant Universe using the light from quasars to allow astronomers to probe the raw materials from which galaxies form. Using its spectrographs, Hubble has also provided the first direct detection of the atmosphere of a planet orbiting a star outside our Solar System and has detected organic molecules in the atmosphere of a planet orbiting another star.

Sizi, spektroskopinin nasıl çalıştığını ve Hubble Uzay Teleskobu ile ötegezegenler üzerinde yenilikçi araştırmalar da dahil olmak üzere değerli araştırmaları nasıl kolaylaştırdığını araştıran, yukarıda gömülü olan Hubblecast’i izlemeye davet ediyoruz.

Hubble’ın kütleçekimsel merceklenme gözlemleri hakkında buradan daha fazla bilgi edinin.



uzay-2