Yenilenmiş pazar, Fransa’daki büyümesini nasıl hızlandırıyor?

Yenilenmiş pazar, Fransa’daki büyümesini nasıl hızlandırıyor?


Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları… Yenilenmiş cihaz satın almak, giderek daha fazla tüketiciyi ilgilendiren bir süreç. Bu, özellikle bu pazara ivme kazandıran sağlık krizinin başlangıcından beri geçerlidir. Bugün Fransızların %60’ı ikinci el bir akıllı telefon satın aldı veya almayı planlıyor. Bunların %30’u pandemiden bu yana daha fazla Fransız ürünü satın aldı (FIFG barometresi, 2021). Amaçları daha sorumlu bir şekilde tüketmek.

Bu paradigma değişimleri, giderek daha fazla alıcıyı yenilenmiş cihazlara yönelmeye zorluyor. Sektör için birçok büyüme fırsatı olmasına rağmen, Fransız oyuncular hala şirketlerin sevdiği bazı zorluklarla yüzleşmek zorunda. Largo cevaplamaya çalış.

Aynı kategoride

Roomba elektrikli süpürge.

Demokratlar, Amazon’un iRobot’u devralmasını tersine çevirmek için FTC’ye baskı yapıyor

Fransa’da büyüyen bir iş

Önemli sayıda tüketici, yenilenmiş yüksek teknoloji ürünleri satın alma refleksine sahiptir. Aslında bunlardan daha da fazlası var: Counterpoint Research Institute tarafından yürütülen bir araştırma, yenilenen pazarın 2021’de küresel olarak %15 büyüdüğünü ortaya koyuyor. Karşılaştırıldığında, 2020’de sadece %4 arttı. Bilgisayar satışlarındaki patlama Bu hızlı büyümenin nedenlerinden biri de karantina sonrası gözlemlenen ekipmanlardır.

Yenilenmiş ürünlerin satın alınmasının giderek daha yaygın hale geldiği söylenmelidir. Bu, özellikle eğilimin doğrulandığı Fransa’da geçerlidir. Kantar’ın 2022 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, Fransızlar artık %37 oranında ikinci el akıllı telefon tercih etmiş. Bu, geçen yıldan 3 puan fazla ve 2020’den 11 puan daha fazla.

35 yaşın altındakiler, ikinci el cihaz teklifleriyle en çok ilgilenenler. Bu yıl, %44’ü bu alternatifi seçti. Ancak genel olarak, bu tür ürünlere, özellikle de akıllı telefonlara artan bir ilgi var: Fransızların %51’i bir profesyonelden ürün almaya ilgi duyduklarını ve buna hazır olduklarını söylüyor, yani 2021’den 1 puan daha fazla.

Yenilenmiş pazarın Fransa’da büyümeye devam ettiği açık görünüyor. Ancak geriye bir soru kalıyor: Fransızları bu seçeneği diğerindense tercih etmeye iten nedir?

Fransızlara hitap eden birçok fayda

Hem profesyoneller hem de bireyler için yenilenmiş yüksek teknolojili cihazlar, özellikle ekonomik açıdan çeşitli avantajlar sunar. Gerçekten de, sağlık krizinin başlangıcından bu yana çok endişe verici bütçe sorunlarına yanıt vermeyi mümkün kılıyor. Crédit Mutuel tarafından 2021’in sonunda yapılan bir araştırma, Fransız halkının üçte ikisinin pandemiden bu yana daha fazla tasarruf etmek istediğini ortaya koyuyor.

Avantajı, yenilenmiş ürünlerin rekabetçi fiyatlarla sergilenmesidir. Ekolojik geçiş ajansına (ADEME) göre satılıyorlar. %75’e kadar daha ucuz durumuna, markasına ve modeline bağlı olarak. Bununla birlikte, Fransızları yenilenmiş pazara yönelmeye iten tek sebep mali sebep değil.

Birçoğu için bu aynı zamanda ekolojik bir yaklaşım meselesidir. Akıllı telefon örneğini alın. Yeni bir tane üretmek giderek daha karmaşık hale geliyor ve geniş bir malzeme listesi gerektiriyor: lityum, bakır, platin… Madenler su yollarını ve toprağı kirletiyor. Kısacası, sürecin çevre üzerinde zararlı sonuçları vardır.

Öte yandan, yenilenmiş bir telefonun çevresel etkisinin yenisininkinin %10’u kadar olduğu tahmin edilmektedir (ADEME çalışması). Bu nedenle Fransız halkının %75’i cihazlarına ikinci bir hayat vermek istiyor.

Bir güvence ihtiyacı

Yenilenmiş akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletler giderek daha fazla Fransız’ı baştan çıkarsa da, bazıları hala kenarda. Kantar’ın 2020’de yaptığı bir ankete göre, Fransızların üçte biri, ömürleriyle ilgili şüpheleri nedeniyle ikinci el cihaz satın almak konusunda isteksiz olduklarını söylüyor. Bunun nedeni, makalelerin kalitesini değerlendirmek için katı bir protokolün olmamasıdır. Her şey güvenle ilgili. Neyse ki, ürünlerinin kalitesini sağlamak için denetim sistemleri uygulayan pazar yerleri çoğalıyor.

Tüketicilerin tutumlarını değiştirmeleri için yenilenmiş pazarın güvenceye ihtiyacı var. Bu nedenle, satıcıların cihazların nasıl yenilendiği konusunda daha şeffaf olmaları zorunludur. Örneğin bir video veya bir blog yazısı yardımıyla ürünün nasıl yenilendiğini onlara açıklamak iyi bir fikir olabilir. Amaç, yeni ürünleri tercih etmezlerse kötü bir deneyim yaşamaktan korkan bu tüketicilerin güvenini kazanmaktır.

Yeni bir yaklaşım sunan Fransız oyuncular

Fransa’da, yenilenmiş pazardaki oyuncular bu bağlamda alıcıların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya çalışmaktadır. Bunu başarmak için şeffaflığı ve kaliteyi sağlamak için yeni yenilikçi yaklaşımları tercih ederler. Örneğin Nantes merkezli Largo şirketi, tüm yenilenmiş cihazları için kusursuz ve aynı kalite seviyesini garanti etmek için üretim aracını otomatikleştirmeyi seçmiştir.

Test aşaması da dahil olmak üzere birkaç önemli adım otomatikleştirildi. Bu, üretim sürecinde daha gerçek üretkenlik ilerlemeleri sunar. Gerçekten de bu çalışma şekli, yenileme kapasitesini 2021’in sonuna kadar ayda 13.000 ürün artırmasını sağladı. 2022’nin sonunda bu rakamın 25.000’e çıkması gerekiyor.

Bu otomatik ekipman sayesinde, çevreye duyarlı şirket, kaliteli bir yenileme sağlayabilmektedir. Bunun için pil, güvenlik veya kamera gibi otuz yedi kontrol noktasında fonksiyonel testler gerçekleştirir.

Dolayısıyla bu yenilikler, yenilenmiş ürünlerin her zamankinden daha güvenli bir şekilde satın alınması için testlerin kalitesini iyileştirmeyi mümkün kılmaktadır. Bu sanayileşme çabalarının gelecekte bu sektörde bir standart haline gelmesi için iyi bir şans var.

Son iki yılda, yenileme dünyası yüksek vitese geçti. Oyuncular, şu anda gelişen piyasada iyi bir ivme sağlamak için reasürörün öneminin farkına vardılar. Öncekilere göre daha titiz teknolojik yenilikler sayesinde kaliteli ürünler sunmak ve böylece en şüpheli tüketicilerin güvenini kazanmak artık mümkün.



genel-16