Boeing, astronotları taşıyan ilk Starliner görevi için 2023’ün başlarını hedefliyor

Boeing, astronotları taşıyan ilk Starliner görevi için 2023’ün başlarını hedefliyor


Boeing, astronotları taşıyan ilk Starliner görevi için 2023'ün başlarını hedefliyor

boeing Co, ilk uçuşunu yapmak için Şubat 2023’ü hedefliyor yıldız gemisi astronotlarla birlikte görev Uluslararası Uzay istasyonuBoeing ve NASA yetkililer, havacılık şirketinin maliyetli ve çok gecikmiş bir geliştirme zaman çizelgesinin son ayağına yaklaştığını söyledi.

Starliner’ın ilk mürettebatlı uçuşu, uzay aracının uzay istasyonuna uçup Mart ayında herhangi bir insan olmadan geri dönmesinden yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşecek ve yazılım arızalarının 2019’da benzer bir test uçuşunu kısa kesmesinden sonra Nasa için ikinci denemesinde kritik bir gösteri görevini tamamlayacaktı.

Boeing ve Nasa, uzay aracının yörüngeye çıkışı sırasında şirketin Starliner patronu Mark Nappi’nin enkaza atfettiği birkaç itici arızası da dahil olmak üzere, mühendislerin Starliner’ın Mart test uçuşu sırasında karşılaşılan sorunları düzelttikten sonra mürettebatlı görevi uçurmayı bekliyorlar.

“Şu anda 2023 Şubat gibi erken bir lansman tarihi hedefliyoruz.” Steve StichStarliner’ın gelişimini denetleyen NASA programının başkanı, Boeing ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte.

Nappi, NASA’nın Boeing’in itici sorunlarına yönelik düzeltmelerini onaylamasının ardından, mürettebatlı Starliner kapsülünün Kasım ayında Atlas 5 roketiyle bütünleşmesinin beklendiğini söyledi. Atlas 5 fırlatma aracı, Boeing ve ortak girişimi tarafından inşa edildi. Lockheed Martin.

Sekiz günlük görev, Nasa astronotları Barry Wilmore ve Sunita Williams istasyona ve geri, NASA’nın Starliner’ı rutin astronot görevleri için sertifikalandırmadan önceki son test görevini işaretleyecekti.

Onaylandıktan sonra kapsül, NASA’nın istasyona gidip gelmek için astronotları almak için ikinci seçeneği olacak ve SpaceX’in 2020’de sertifikalandırılan Crew Dragon uzay aracına katılacak.

Boeing, Starliner geliştirme için 4,5 milyar dolarlık sabit fiyatlı bir Nasa sözleşmesi ve uzay aracının sertifikasyonu sonrasında altı rutin görev kapsamında.

Starliner’ın Mart test görevinden kaynaklanan fırlatma programı değişiklikleri ve mühendislik düzeltmeleri, Temmuz ayında Boeing’e 93 milyon dolara mal olduğunu ve Boeing’in uzay aracının 2019 test başarısızlıklarından bu yana toplam Starliner ile ilgili ücretlerini 688 milyon dolara çıkardığını söyledi.

FacebookheyecanLinkedin




genel-9