Yönetim, Fransa’da yapay zekanın önündeki en büyük engel. Carrefour hariç?

Yönetim, Fransa’da yapay zekanın önündeki en büyük engel.  Carrefour hariç?


sırasında önizleme Veri Vakfı Ekonomi Bakanlığı’na ve hatta çalışmanın yayınlanmasından önce BCG, veri ve yapay zekaya ve dünya çapındaki kuruluşların olgunluğuna yönelik çalışmasının ana derslerini verdi.

Yılın başında herkesin aklında yapay zeka konusu var, en inatçısı bile. Eksik olmayan bir tema için ChatGPT tarafından desteklenen yenilenen ilgi.

ChatGPT ile iş gerçekliği arasında önemli bir boşluk

Ancak, vızıltıların ötesinde, şirketler bu teknolojilerin benimsenmesi ve izin verilen kullanımlar açısından gerçekten nerede duruyor? 600’den fazla küresel şirketten oluşan örneklemin %12’si AI Driven statüsünde dağın zirvesinde yer alıyor.

Öte yandan, %37’si hala keşif aşamasında, %35’i ise inşaatın ikinci olgunluk aşamasında. BCG X’in Kıdemli Direktör Yardımcısı ve Küresel Direktörü Nicolas de Bellefonds, “Teknolojilerin gerçeği (…) ile şirketlerdeki gerçek arasında oldukça büyük bir uçurum var. Benimseme (…) hala sınırlı”, diyor. .

Araştırmaya göre Fransa, ülkeler arasında ön sıralarda yer almıyor. Bununla birlikte, özellikle yeni kurulan şirketler ve teknoloji devleri olmak üzere işverenler tarafından çok arzu edilseler bile, bu, Veri ve yapay zekanın yeteneklerinin eksikliğinden değildir.

Nicolas de Bellefonds’a göre, Fransız “gecikmesi” her şeyden önce iki ana kaldıraçla açıklanıyor: strateji ve değişim yönetimi. Bu nedenle, Fransız şirketlerinin her şeyden önce bir yönetim freninden muzdarip olduğunu düşünmeye başlar.

Araçlar, sorumlu yapay zeka, yönetişim… Fransa, yabancı muadilleriyle aynı seviyede ve hatta bazen onlardan önde. Öte yandan BCG temsilcisi, “Bugün birçok şirkette yapay zekanın gerçek bir konu veya izlenecek yön olduğundan emin değiliz” diye analiz ediyor.

Fransa strateji ve para birimi tarafından cezalandırıldı

Yatırımlar, öncelikler… Büyük şirketlerin liderleri el yordamıyla kendilerini sorgulamaya devam ediyor. Ancak belki de en “kritik” konu değişim yönetimidir.

“Deneyimlerime göre bu, en kötü olduğumuz yön. Yapay zekayı, SAP’nin en son sürümünü konuşlandıracağımız gibi, konuşlandırılacak bir başka araç olarak algılıyoruz.”

Bu bir takdir hatasıdır, bakanlar kurulunu yargılar. Ve düzeltilmesi gerekiyor. Ama nasılsa değil. “Bir şirkette çalışma ve karar alma şekillerinde köklü bir değişiklik olmadan yapay zeka yoktur”, altını çiziyor.

E-Ticaret, Veri ve Dijital Dönüşüm İcra Direktörü Elodie Perthuisot’un yanı sıra Küresel Veri ve Analitik Sorumlusu Sébastien Rozanes’in ifade ettiği gibi, Carrefour içinde bu değişim yönetimi devam ediyor.

Carrefour’da işletmelerin veri talebi artıyor

Distribütör tarafından sağlanan yanıt, özellikle bir Veri Fabrikası’nın ve yeni bir mesleğin, Veri Tercümanlığının oluşturulmasına dayanmaktadır. Dönüşüm aynı zamanda hem uzmanların hem de her çalışanın eğitimini ve kültürlenmesini içerir. Ve sonuçlar orada, temsilcilerine inanın.

Elodie Perthuisot, “Bir yıldır, asıl fark, şirketteki herkesin benden veri istemesiydi. Önceden, daha çok bunun ne için kullanılabileceğini açıklamakla ilgiliydi,” diye tepki gösteriyor Elodie Perthuisot.

Yararlı ve kullanılmış Data ürünleri ile açıklıyor. Bu benimseme, kültürleşmeye katkıda bulunur ve yeni kullanımları teşvik eder. Bu hareketi tetiklemek için “işe yaraması ve şirkette görülmesi gerekiyor” diye uyarıyor.

Ayrıca, “yavaş da olsa kültürü hareket ettirdik. Bu talep yaratmaya yardımcı oluyor” diyen lider, somut kullanımlara da vurgu yapıyor. perakende ortamında ve e-ticaret için alternatif alışveriş sepeti.



genel-15