NASA, Dördüncü Artemis Görevi Sırasında Mürettebatlı Ay’a İniş Yapacak

NASA, Dördüncü Artemis Görevi Sırasında Mürettebatlı Ay’a İniş Yapacak


Ay yüzeyine adım atan bir Artemis astronotunun sanatçı tasviri.

Ay yüzeyine adım atan bir Artemis astronotunun sanatçı tasviri.
illüstrasyon: NASA

Artemis 4 bir beş yıl daha gerçekleşmeyebilir, ancak bu görev iyi bir görev olmayı vaat ediyor. Değiştirilmiş bir SLS roketi fırlatmanın ve ay yörüngesine iki uzay istasyonu bileşeni göndermenin yanı sıra NASA, bu on yılda ikinci kez Ay’a bir ekip indirmeye çalışacak.-uzay ajansının daha önce uygulanabilir olmadığını söylediği bir başarı.

NASA’da Artemis Kampanya Geliştirmeden sorumlu yardımcı yönetici yardımcısı Mark Kirasich, 28 Ekim’de Alabama, Huntsville’deki Amerikan Astronomi Derneği’nin Wernher von Braun Memorial Sempozyumu’nda sunum yaparken fikrini açıkladı. rapor edildi SpaceNews’de. Artemis 4 için orijinal plan, mürettebatlı bir inişi dahil etmekti, ancak uzay ajansı bunu dışladı Ocak ayında, görevin ay yüzeyinde bir gezinti yapmak için çok karmaşık olduğunu söyleyerek. NASA şimdi orijinal güzergaha geri döndürüldüve biz şikayet etmiyoruz.

Sunumu sırasında Kirasich, bu on yıl sonra için planlanan ilk beş Artemis görevine genel bir bakış sundu. Katılımcıları şaşırtan Kirasich, Artemis 4’ün “insanların ikinci kez Ay’a inişi” olacağını, ilkinin şu anda 2025’ten önce gerçekleşmesi planlanan Artemis 3 olacağını söyledi. ama daha gerçekçi olarak 2026’dan önce değil, binaen NASA’nın Genel Müfettişine. TArtemis döneminin ilk iki mürettebatlı inişi bunlar; NASA, 1972’de sona eren Apollo görevlerinden bu yana ilk kez insanları ay yüzeyine geri döndürmeyi hedefliyor.

Space Policy Online’dan Marcia Smith, onay için NASA’ya ulaştı. uzay ajansı yanıtladı Yazılı bir bildiriyle, “uzun vadeli insan iniş sistemi ihtiyaçları için ticari ortaklarla sürekli gelişim planlarına uyum sağlamak için Artemis IV misyonuna bir mürettebatlı iniş eklediğini” söyledi. Değerlendirme üzerine, “NASA, Artemis IV’e bir iniş eklemenin mümkün olduğunu belirledi ve ay yüzeyinin değerli bilimsel keşfi için ek bir fırsat sağladı” dedi. katma.

Artemis 4 olacak karmaşık bir görev olması şüphe götürmez. Görev, Uzay Fırlatma Sistemi Blok 1B’nin ilk çıkışını görecek – SLS roketinin meyve suyu olarak bilinen daha güçlü bir üst aşama ile donatılmış bir versiyonu. Keşif Üst ​​Aşaması (EUS). Şu anda 14 Kasım’da yapılması planlanan Artemis 1 görevi için SLS, Ara Kriyojenik Tahrik Aşaması (ICPS) ile başlayacak ve roketin Ay’a 27 metrik ton teslim etmesine izin verecek. Ancak EUS ile SLS, Ay’a 38 metrik ton fırlatma kapasitesine sahip olacak.

Artemis 4 için, NASA’nın megaroketi, Orion mürettebat kapsülünü fırlatmak için güce eklenecek güce ihtiyaç duyacak. I-HAB habitat modülü ay yörüngesine. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu kritik öneme sahip Ağ Geçidi modülünü inşa etmenin ortasında. Yakın doğrusal hale yörüngede beklemek, Güç ve Tahrik Elemanı ve Yerleşim ve Lojistik KarakoluHer ikisinin de 2024’ün sonlarında SpaceX’in Falcon Heavy gemisinde fırlatılması planlanıyor.

Bu hikaye hakkında daha fazlası: NASA’nın Gelecekteki Ay Yörüngesindeki Uzay İstasyonu olan Lunar Gateway Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Artemis 4, yüzeye mürettebatlı inişe ek olarak bu üç bileşenin birleşmesini görecek. NASA’nın Smith’e söylediği gibi, astronotlar İnsan İniş Sistemine geçecek HLS, bir SpaceX Starship uzay aracı olan “Gateway’de yerleşik bir arayüz” aracılığıyla. Daha spesifik olarak, olacak Starship HLS’nin B Seçeneği versiyonuhangi bazı olacak eklenen çan ve ıslık NASA’nın şartına göre. Starship’in A Seçeneği versiyonu, Artemis 3 sırasında astronotları yüzeye taşıyacak.

Bu yeterli değilse, Artemis 4 ayrıca Mobile Launcher 2’nin (ML-2) çıkışını da görecek. NASA’nın SLS Block 1B’yi fırlatmak için kullanacağı mobil kule ve iki Blok 2 konfigürasyonubir mürettebat ve bir kargo için.

Mevcut plan, Artemis 4’ü 2027’de başlatmak, ancak bunun gerçekleşmesi için yıldızların mükemmel bir hizaya gelmesi gerekecek. SpaceX’in Starship’e hazır olmasına ek olarak, JAXA ve ESA’nın I-Hab modülünü teslim etmesi gerekecek. Yukarıda bahsedilen Falcon Heavy fırlatma da planlandığı gibi açılmak zorunda kalacak. Son olarak, ML-2’nin de hazır olması gerekecek. Özel şirket Bechtel, 2019’dan beri 387 fit (118 metre) yüksekliğindeki kuleyi inşa ediyor, ancak proje gecikmeler ve maliyet aşımları ile gölgelendi.

Daha: Denetçi, NASA’nın Megarocket’i için Mobil Başlatıcı, Bütçeyi 1 Milyar Dolar Aşabilir, Denetçi Uyardı.





genel-7