Android 14, Uydu Bağlantısı İle Gelecek, Hiroshi Lockheimer Açıkladı

Android 14, Uydu Bağlantısı İle Gelecek, Hiroshi Lockheimer Açıkladı


Google’ın Platformlar ve Ekosistemlerden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hiroshi Lockheimer’a göre Android 14 uydu bağlantısını destekleyecek. Şirketin ‘uydular için tasarım yaptığını’ onayladı ve ortaklarını bu özelliği Android’in bir sonraki sürümüne getirme konusunda destekliyor. Bu ifşa, T-Mobile ve SpaceX’in Starlink V2 ile dünyadaki ölü bölgeleri ortadan kaldırma planlarını açıklamasından neredeyse bir hafta sonra geldi. Kullanıcıları doğrudan uydulara bağlayacak ve cep telefonu kulelerine olan ihtiyacı ortadan kaldıracak. Benzer şekilde, yakın tarihli bir rapor, Apple’ın zaten iPhone 14’te çalışan uydu bağlantısına sahip olduğunu gösteriyor.

Lockheimer, bir uyduya doğrudan bağlanan akıllı telefonlar için kullanıcı deneyiminin normal hücresel bağlantıdan çok farklı olacağını ima ediyor. Bu özelliğin Android 14’te etkinleştirilmesi dışında, onun tarafından başka bir şey açıklanmadı.

İlgili bir haberde, SpaceX ve T-Mobile, ABD’deki telefonlara da uydu bağlantısı getirmek için ortaklık kurdu. Telekom operatörü, ülkenin uzak bölgelerinde mobil kullanıcılara kablosuz bağlantı sağlamak için binlerce Starlink uydusunu kullanmayı planlıyor. Bu hizmet, 2023’ün ikinci yarısına kadar kısa mesaj desteği sunabilir. Ses ve veri hizmetlerinin daha sonra gelmesi bekleniyor.

Elon Musk ayrıca, Starlink V2 hizmetinin 2023’te “dünya çapında ölü bölgeleri ortadan kaldırma” planlarıyla başlatılacağını da tweetledi. Starlink ile çalışmak için diğer taşıyıcılara açık davetiye teklif etti.

Apple ayrıca yaklaşmakta olan iPhone 14 serisinde uydu bağlantısı sunmaya da hevesli. Yakın tarihli bir rapora göre Cupertino şirketi, akıllı telefonlar seri üretim aşamasına gelmeden önce iPhone 14’te uydu iletişimi için donanım testini çoktan bitirmişti. Analist Ming-Chi Kuo, Apple’ın bir uydu operatörüyle anlaşma yapması gerekeceğinden, iPhone 14’te bu özelliğin kullanılabilirliğinden emin değil. Dahil edilirse, iPhone 14 serisindeki uydu bağlantısı yalnızca acil metin ve ses hizmetleri sunacaktır.





genel-8